Εκπροσώπηση γυναίκας-θύματος ενδοοικογενειακής βίας

Στην εποχή μας δυστυχώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για άσκηση βίας κατά γυναικών. Δυστυχώς η εμπειρία αποδεικνύει την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται γυναίκες, οι οποίες δέχονται κακοποιητική συμπεριφορά επί σειρά ετών από συζύγους και συντρόφους, ενώ επισημαίνεται πως είναι δύσκολο να βρουν τη δύναμη να αναζητήσουν βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις το οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό, καθώς υπάρχει ακόμα η έννοια του «κοινωνικού στίγματος». Εντούτοις πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν φορείς που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να λάβουν εξειδικευμένη νομική υποστήριξη.

Το γραφείο μας συμμετέχει στο πρωτόκολλο συνεργασίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Στο πλαίσιο αυτό χειριστήκαμε υπόθεση μητέρας – θύματος ενδοοικογενειακής βίας, κατόπιν παραπομπής από Συμβουλευτικό Κέντρο.

Κατόπιν άσκησης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα προσωρινής διαταγής, το γραφείο μας παραστάθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και πέτυχε να διαταχθεί η άμεση μετοίκηση του συζύγου από την κοινή κατοικία, η ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων στη μητέρα, καθώς επίσης ορίστηκε η μηναία διατροφή που πρέπει να καταβάλει ο αντίδικος. Επισημαίνεται πως τυχόν παραβίαση της προσωρινής διαταγής, επισύρει χρηματική ποινή και κράτηση, ενώ παράλληλα συνιστά και διάπραξη ποινικού αδικήματος.