Εκπροσώπηση εντολέως – γυναίκας σε υπόθεση επαναλαμβανόμενης απειλητικής συμπεριφοράς (stalking)

Με το Ν. 4531/2018 κυρώθηκε από την Ελλάδα η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Με το άρθρο 34 ποινικοποιήθηκε η εκ προθέσεως συμπεριφορά, η οποία κατατείνει στην επαναλαμβανόμενη απειλητική συμπεριφορά προκαλώντας φόβο για την ίδιο ή την ασφάλεια του (Stalking).

Το γραφείο μας ανέλαβε να εκπροσωπήσει γυναίκα η οποία δεχόταν συνεχώς παρενοχλήσεις από τον πρώην σύντροφό της, μέσω της άσκησης ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής βίας. Ο αντίδικος παρακολουθούσε συστηματικά την πρώην σύντροφό του δημιουργώντας της αισθήματα αγανάκτησης και απόγνωσης, την εξέθετε στο χώρο εργασίας της και της δημιουργούσε προβλήματα στις διαπροσωπικές της σχέσεις.

Το γραφείο μας άσκησε αγωγή προσβολής προσωπικότητας και εκπροσώπησε την πελάτισσα ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή. Υποχρέωσε τον αντίδικο:

1) να παραλείπει την προσβολή της προσωπικότητας της ενάγουσας στο μέλλον μέσω απευθυνόμενων σε βάρος της ύβρεων, άσκησης παράνομης σωματικής βίας και εκτόξευσης απειλών, 2) να παραλείπει την προσέγγιση της ενάγουσας σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων, 3) να παραλείπει την τηλεφωνική παρενόχληση της ενάγουσας και απειλεί σε περίπτωση παράβασης ποινή προσωπικής κράτησης 2 μηνών και χρηματική ποινή 500 ευρώ για κάθε παραβίαση, 4) να καταβάλλει στην ενάγουσα 3.000 ευρώ ως χρηματική αποζημίωση για την αδικοπρακτική συμπεριφορά του. (Αριθμός Απόφασης: 1.023/2019 Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών).