Εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε πιλοτή πολυκατοικίας

Η εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε πιλοτή πολυκατοικίας απαιτεί τη συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Όπως επισημαίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού σε υπόθεση, η οποία τέθηκε ενώπιόν της, η συναίνεση πρέπει να υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια ύπαρξης της κάμερας στον χώρο της πιλοτής.

Με την υπ’ αριθ. 4/2022 Απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εξέτασε το εν λόγω ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, προέκυψε πως η επίμαχη κάμερα που επέβλεπε χώρο στην πιλοτή της πολυκατοικίας, είχε εγκατασταθεί για το σκοπό της προστασίας του αυτοκινήτου των καταγγελλομένων, ενώ η εγκατάστασή της είχε γίνει αποδεκτή από τη Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας σε διάφορες συνελεύσεις.

Ωστόσο, με νέα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες απέσυραν τη συναίνεσή τους, μη δεχόμενοι πλέον την τυχόν επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους από τη λειτουργία της κάμερας. Κατά την εφαρμογή της αρχής της λογοδοσίας που βαρύνει τον υπεύθυνο επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, προέκυψε ότι οι καταγγελλόμενοι απέτυχαν να αποδείξουν τη νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος βιντεοεπιτήρησης,

Με βάση τα ανωτέρω, και καθώς δεν τεκμηριώθηκε η νομιμότητα της λειτουργίας του συστήματος καμερών, διατάχθηκε η διακοπή χρήσης της κάμερας από τους καταγγελλόμενους (4/2022 Απόφαση Προέδρου της ΑΠΔΠΧ).