Εκπροσώπηση κατηγορουμένου σε υπόθεση διευκόλυνσης εξόδου αλλοδαπού από τη χώρα και χρήσης πλαστού εγγράφου

Το γραφείο μας ανέλαβε την υπεράσπιση κατηγορουμένου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών σε κατ’ έφεση δίκη. Ο εντολέας μας είχε καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και ενός μήνα για τα αδικήματα της απόπειρας διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας χωρίς να υποβληθεί σε νόμιμο έλεγχο και παράνομης κατοχής και χρήσης πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου.

Κατά την εκδίκαση της έφεσης, προβάλαμε τους υπερασπιστικούς μας ισχυρισμούς, οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί από το Δικαστήριο.

Αναδείξαμε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, από τα οποία προέκυψε ότι είναι οικογενειάρχης, πατέρας, ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης υπέστη μεγάλη οικονομική και επαγγελματική καταστροφή, σιτίζονταν από τα συσσίτια του δήμου και το κοινωνικό παντοπωλείο και οδηγήθηκε στην τέλεση της πράξης λόγω ακραίας φτώχειας.

Επίσης, αποδείξαμε στο δικαστήριο πως από το χρόνο τέλεσης της πράξης και αφού πέρασαν 6 χρόνια, επήλθε πλήρης μεταστροφή του χαρακτήρα του, καθώς πλέον εργάζεται, αποπληρώνει τις οφειλές του, σπουδάζει τα παιδιά του και είναι ξανά ένα χρήσιμο παραγωγικό μέλος της κοινωνίας. Το Δικαστήριο του αναγνώρισε ομόφωνα τις ελαφρυντικές περιστάσεις των μη ταπεινών αιτίων, καθώς επίσης της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης, με σύμφωνη πρόταση του Εισαγγελέα.

Το Δικαστήριο μείωσε την ποινή του κατηγορουμένου σε 8 μήνες με αναστολή για το πρώτο αδίκημα, ενώ τον απάλλαξε για το δεύτερο αδίκημα. (Αρ. Απόφασης: **71/2022).