Ο Νέος Νόμος για την Εξωδικαστική Ρύθμιση Οφειλών (Ν. 4738/2020)

Την 1-6-2021 ξεκίνησε η εφαρμογή του Νέου Μηχανισμού Εξωδικαστικής Ρύθμισης των Οφειλών, με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων έναντι των πιστωτών τους (Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Χρηματοδοτικούς φορείς μεταξύ των οποίων Τράπεζες και funds).

Η αίτηση για την Εξωδικαστική Ρύθμιση των Οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.), και μπορεί να υποβληθεί είτε από τον ίδιο τον οφειλέτη είτε από τους πιστωτές του. Σε περίπτωση που κοινοποιηθεί στον οφειλέτη πρόσκληση για εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών, θεωρούμε εξαιρετικά χρήσιμη τη συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο για την παροχή υποστήριξης του στην όλη διαδικασία.

Μετά την υποβολή της αίτησης προκύπτει μία πρόταση ρύθμισης οφειλών με βάση την οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, ενώ αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η ποινική δίωξη για οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο οφειλέτης εντός 10 ημερών από τη λήψη της πρότασης μπορεί να καταθέσει αίτημα υπαγωγής σε διαμεσολάβηση, προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση με στόχο τη βελτίωση των όρων της πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών.

Σε περίπτωση που υποβληθεί τέτοιο αίτημα, η διαμεσολάβηση διενεργείται από διαπιστευμένο διαμεσολαβητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ για μεγαλύτερες επιχειρήσεις απαιτείται να έχει εξειδίκευση στη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση.

Το γραφείο μας διαθέτει τη δυνατότητα να παρέχει υποστήριξη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας του Νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού, έχοντας μακρά εμπειρία από το χειρισμό δεκάδων σχετικών υποθέσεων ήδη από το 2017, λόγω της ιδιότητας του Συντονιστή Εξωδικαστικού Μηχανισμού (Ν. 4469/2017). Επίσης έχοντας λάβει ειδική μετεκπαίδευση στη Χρηματοοικονομική Διαμεσολάβηση μπορούμε να αναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του οφειλέτη και των χρηματοδοτικών φορέων μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης ρύθμισης οφειλών.

Επικοινωνήστε με το γραφείο μας για να σας ενημερώσουμε για τις νέες δυνατότητες που προσφέρει ο Νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός.