Πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα συνυποψηφίου σε διαγωνισμό

Είναι σύνηθες υποψήφιοι οι οποίοι συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να ζητούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα και στοιχεία που έχουν προσκομίσει συνυποψήφιοί τους στο διαγωνισμό προκειμένου να αμφισβητήσουν τη σειρά κατάταξής τους. Τα αιτήματα αυτά συχνά συναντούν την άρνηση των φορέων πρόσληψης λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με πρόσφατες αποφάσεις της έχει ορίσει τους όρους και προϋποθέσεις, βάσει των οποίων επιτρέπεται η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των συνυποψηφίων αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Η ανακοίνωση των στοιχείων των επιλεχθέντων συνυποψηφίων  σε άλλο υποψήφιο είναι νόμιμη υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Τα δεδομένα ζητούνται με τη νόμιμη διαδικασία (έγγραφη αίτηση από τον ενδιαφερόµενο στον υπεύθυνο επεξεργασίας και τεκµηρίωση υπέρτερου έννοµου συµφέροντος). Στην υπό κρίση περίπτωση το υπέρτερο έννοµο συµφέρον του αιτούντος συνίσταται στο δικαίωµά του να ασκήσει τα κατά νόµο δικαιώµατά του, κατά του τελικού πίνακα κατάταξης. Η ύπαρξη υπέρτερου έννοµου συµφέροντος προϋποθέτει, επίσης, ότι ο αιτών υποβάλλει το αίτηµά του εµπρόθεσµα, γεγονός που οφείλει να ελεγχθεί εκ µέρους του υπευθύνου επεξεργασίας πριν την ανακοίνωση των δεδοµένων.
  2. Η ανακοίνωση στοιχείων των συνυποψηφίων περιορίζεται στη χορήγηση των δικαιολογητικών εκείνων που αποτέλεσαν τη βάση της αξιολόγησης των υποψηφίων για την κατάληψη των προκηρυχθεισών θέσεων.
  3. Η ανακοίνωση των στοιχείων των συνυποψηφίων στον αιτούντα προϋποθέτει σύµφωνα την προηγούµενη ενηµέρωση των υποκειµένων των δεδοµένων, η οποία δύναται να λάβει χώρα και µέσω της προκήρυξης.