Διαγραφή χρέους δανειολήπτριας σε ποσοστό 73% και προστασία 1ης κατοικίας

Το γραφείο ανέλαβε την νομική υποστήριξη υπερχρεωμένης οφειλέτιδας με χρέη προς Τράπεζες και Εφορία με συνολικές οφειλές 164.000€.

Συγκεκριμένα υποβάλαμε αίτηση υπαγωγής στο Ν. 3869/2010 ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ιλίου. Το Δικαστήριο αποδέχτηκε πλήρως τους πραγματικούς και νομικούς ισχυρισμούς που προβάλαμε και απέρριψε όλες τις ενστάσεις των αντιδίκων πιστωτών.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο με την υπ’ αριθ. 87/2020 οριστική απόφασή του έκρινε ότι: «…Η αιτούσα έχει περιέλθει σε πραγματική, μόνιμη και γενική αδυναμία να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές της, καθόσον τα μηνιαία εισοδήματά της, προερχόμενα αποκλειστικά από το ενοίκιο και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, δεν επαρκούν και σε κάθε περίπτωση εξαντλούνται για την κάλυψη των μηνιαίων στοιχειωδών βιοτικών της αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν και για την ταυτόχρονη αποπληρωμή των χρεών της. […] Στην αδυναμία της αυτή η αιτούσα περιήλθε χωρίς δόλο, αφού κατά το χρόνο ανάληψης του κυρίου όγκου των τραπεζικών χρεών της, η αιτούσα είχε ουσιωδώς υψηλότερο εισόδημα από το σημερινό, το οποίο της προκάλεσε την εύλογη πεποίθηση ότι θα μπορούσε να εξυπηρετεί τα αναλαμβανόμενα χρέη της. […] Ρυθμίζει τα χρέη της αιτούσας […] εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία της αιτούσας […] Επιβάλλει στην αιτούσα την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της  […] το συνολικό ποσό των 45.000€ με μηνιαίες καταβολές επί 240 μήνες (άλλως επί 20 χρόνια), ποσού εκάστης μηνιαίας καταβολής 187,50€. Η καταβολή των δόσεων θα ξεκινήσει μετά την πάροδο 12 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης».

Με τη συγκεκριμένη απόφαση διαγράφηκε το 73% των οφειλών της, και θα  κληθεί να αποπληρώσει το υπολειπόμενο 27% σε διάστημα 20 ετών με ημερομηνία έναρξης της 1ης δόσης ένα έτος μετά τη δημοσίευση της απόφασης.